Jo 31 kautta Tankin tahtiin!Kainuun Sanomat/Teemu Määttä

JALKAPALLO

Pekka Kemppainen ei oikein tiedä, miten asettelisi sanansa Kajaanin kaupungin hänelle myöntämästä vuoden valmentaja -palkinnosta.

Se taitaa johtua miehen vaatimattomuudesta, mutta ei hätää. Ilmeistä ja olemuksesta kyllä näkee, että tunnustus lämmittää.

– Paras palkinto kuitenkin on, kun joukkue pärjää, Kemppainen tähdentää.

Sekin on toteutunut. Tiistai-illan tilaisuudessaan kaupunki huomioi myös jalkapallon miesten Kakkoseen nousseen, Kemppaisen valmentaman Kajaanin Hakan vuoden joukkue -palkinnolla.

Tankki. Sillä nimellä moni Kemppaisen tuntee.

Ja tunnettu hahmo hän onkin. Vuodet tulevat ja menevät, pelaajat ja taustapuurtajatkin vaihtuvat, mutta aina on voinut luottaa siihen, että Kemppainen pysyy.

Hänellä on takanaan peräti 31 kautta päävalmentajana kajaanilaisessa edustusjalkapalloilussa. Yleensä Kemppainen on työskennellyt kasvattajaseurassaan Hakassa, mutta välillä myös paikallisissa Peli-Pojissa ja Spartakissa.

– Tämä on haasteellista hommaa ja pitää minut virkeänä, 61-vuotias Kemppainen pähkäilee.

– Dementiakin menisi vielä pahemmaksi, ellei olisi tällaista tekemistä, hän virnuilee.

Kun Hakan nykyjoukkueen vanhin pelaaja, kolmikymppinen Mika Juutinen syntyi 1985, Kemppainen oli valmentanut edustustasolla jo parisen vuotta. Moni nuoremman polven futaaja onkin yllättynyt kuullessaan konkariluotsin taustoista. Kuten siitä, että Kemppainen voitti pelaajaurallaan Suomen mestaruuden oululaisessa OPS:ssa 1980 ja pääsi kohtaamaan pariin kertaan Liverpoolin Euroopan cupissa, nykyisessä Mestarien liigassa.

Nappulakengät Kemppainen ripusti naulaan jo 26-vuotiaana pakon edessä, kun sitkeä streptokokkibakteeri oli tuhonnut häneltä lonkkanivelen. Pian sen jälkeen hän aloitti päävalmentajana suoraan Hakan edustusjoukkueessa ja Kakkosessa kaudella 1983.

– Seurasin hommaa sivusta ja vähän arvostelin. Jouduin sitten itse valmentajaksi, Kemppainen hymähtää.

Arki ei ole ollut aina auvoista. Usein Kemppaisella on ollut valmennettavanaan yhtä aikaa kaksikin edustusjoukkuetta, Haka ja Peli-Pojat/Spartak.

– On tämä ollut välillä melko heviä, hän viittaa kiireisiin kesiinsä.

– Kerrankin olimme Hakan kanssa pelaamassa Kakkosta Rovaniemellä. Kotiin palatessamme hyppäsin bussin kyydistä Pudasjärvellä, josta polkaisin pyörällä Ouluun. Spartak tuli sinne pelaamaan Kolmosen ottelua, Kemppainen naureskelee.

Eikä tämä tempaus ollut ainutkertainen. Kemppainen on pyöräillyt pelireissujen yhteydessä myös muun muassa Kajaanista Kokkolaan ja Oulusta Kajaaniin.

Onpahan ollut vähän vaihtelua ainaiselle, puuduttavalle bussimatkustamiselle, hän toteaa.

– Mutta oli kuule polvet kipeänä, kun sen 245 kilometriä losautin menemään, hän muistelee Kajaani–Kokkola-etappia.

Pyöräily toimii Kemppaiselle senkin takia, että satulan päällä hän saa jäsennellä ajatuksiaan jalkapallosta  –  peleistä, harjoituksista, kaikesta. Usein käykin niin, että turhat aggressiot tai paineet putoavat lenkkireitille.

Parhaana vuotenaan Kemppainen on pyöräillyt 10 000 kilometriä.

– Viime kesänä en tehnyt pitkiä lenkkejä. Perusrytmi oli, että pari kertaa päivässä kävin polkemassa 25 kilometriä tai vähän enemmän, yleensä aina harjoitusten jälkeen.

Sarjanousut ja putoamiset ovat tulleet Kemppaiselle tutuiksi valmentajana. Ykkösessä eli maan toiseksi korkeimmalla tasolla Haka on pelannut hänen johdollaan viisi kautta: 1985, 1986, 1993, 1994 ja 1998.

Niistä viimeisin oli erityisen raskas.

– Se johti burn outiin. Kauden loputtua näin värejä seuraavan kerran suunnilleen vasta helmikuussa, Kemppainen kuvailee.

– Joukkue ei ollut homogeeninen, ja seuran johtopuolellakin oli huseeraamista. Olin valmentajana melko lailla yksin pitkät periodit.

Tuolloin Haka säilyi Ykkösessä, mutta Kemppainen ei jaksanut jatkaa. Huilattuaan hän otti vastaan loppukauden 1999 kestäneen pätkäpestin tamperelaisen TPV:n Veikkausliiga-joukkueesta.

Kemppainen tunnistaa muuttuneensa valmentajana kokemuksen myötä. Tunne ei enää vie häntä niin herkästi kuin aiemmin, vaan järki määrää. Se helpottaakin hommia.

Muutoksen on huomannut myös Joonas Tikkanen, Hakan pitkäaikainen luottopelaaja. Hänen mielestään valmennusjakso kajaanilaisessa Spartakissa 2010–2013 teki Kemppaiselle hyvää.

– Se keikka toi Tankille uutta näkökulmaa. Hän pystyi uudistumaan jonkin verran, Tikkanen sanoo ja lisää, että Kemppainen käyttää nykyään aiempaa enemmän apuvalmentajia.

– Tankki on nyt myös joustavampi. Jos pelaajilla on energiaa, hän pystyy koventamaan treeniä, tai jos porukka on väsynyttä, saatetaan keventää.

Tikkasen mukaan Kemppaisen persoona tuo joukkueeseen myös huumoria.

– Jos kentällä on tilanne päällä, Tankki saattaa huudella pelaajille mitä kummallisemmilla lempinimillä. Minäkin olen ollut vuosien varrella ties mikä, Tikkanen hymyilee.