Kajaanissa pelattu Suomen Cupin ottelu RoPs-PS Kemi tasatulokseen 1-1.


Jalkapalloliigan lappilaisten Rovaniemen RoPS:in ja PS Kemin derby Suomen Cupissa kääntyi lopussa 1-1 (1-0) tasapeliin.


Päävalmentajat Jari Åhman  ja Juha Malinen.

Paikkana oli Kajaanin Pallohalli, johon RoPS kotijoukkueena toi ottelun Kajaanin Hakan isännöimäksi. Rovaniemellä kun valmentaja Juha Malisen mukaan kesäinen peliareena tarvitaan nyt moottorikelkkanäyttelyyn eikä sitä ole aurattu, jolloin tarjolla olisi ollut vain pienikokoinen sisähalli sen sijaan että Kajaanissa päästiin aivan täysimittaiselle ja hyväkuntoiselle kentälle. Kemin valmentaja Jari Åhmanillekin siirto Kajaanin passasi, sillä hän myönsi kentän paremmaksi kuin omassa Junkohallissa. Vaikka liigan alkuun on vielä aikaa ja joukkueet osin kokoamisvaiheessa niin molemmat ryhmät näyttivät sen olennaisen eron mikä liigan ja Kajaanissa nähtävän sarjapalloilun välillä on. Syöttöpelin tarkkuudessa, pelin jakamisessa koko areenan leveydelle ja toki pelaajien henkilökohtaisessa osaamisessakin on melko lailla eroa. Myös siinä, että juoksukunto riitti koko peliajaksi. Toki myös eroa on siinä, että kun vastustaja virheen tekee niin siitä rangaistaan. Nytkin avausjaksolla kuten lähes koko ottelun kemiläiset hallitsivat hienokseltaan tapahtumia mutta kun puolustajalle tuli yksi virhe niin RoPS:in Aapo Heikkilä rokotti heti. Kemin maalissa Oskari Forsman sai hieman lähitilanteessa näppejä väliin, mutta pallo pyöri kuitenkin tolpan kautta yli maaliviivan 17. minuutilla. Kemilaisille ottelulla oli uusitussa, huomattavasti parantuneessa Cup-järjestelmässä iso panos koska taival oli nousemassa pystyyn ilman voittoa. He saivat kohtalaisen hyvin rakenneltua tilanteita rankkarialueen rajoille asti, mutta Antti Okkosen johtama RoPS-puolustus iski sitten tiukkaan kiinni ja todelliset maalipaikat jäivät vähiin. Kemiläisten taivas synkkeni 20 minuuttia ennen loppua kun Matias Ojala ajettiin ulos toisen varoituksen jälkeen. Mutta joukkue ei silti luovuttanut, todella vikkelä Filip Valencic, jota RoPS joutui rikkomaan usein karkasi läpisyötöstä laidalta, kiersi maalivahti Regueron ja sijoitti varmasti loppunumerot.

Molemmilla joukkueilla hyvää materiaalia.

Pallohalliin saapui parisataa katsojaa liigaryhmien esitystä todistamaan. Ääntä lähti pelaajista ja vaihtopenkeiltä enemmän kuin katsomosta, mtuta se oli luonnollista kun molemmat joukkueet olivat vain urheiluruudusta tuttuja. Väliin otteetkin kovenivat ja erotuomari Antti Munukka joutui jakamaan yhdeksän varoitusta, joista 6 RoPS:in pelureille mutta Kemi kärsi omistaan enemmän kun Matias Ojala joutui katselemaan punaista. RoPS on taloudellisesti hieman säästöliekillä ja Juha Malisen ryhmässä on useita nuoria kotimaisia pelureita. Esimerkiksi Simo Roiha kävi Kajaanissa pelaamassa kolmosen matseja pari kautta sitten mutta oli nyt lähes koko ottelun kentällä. AC Kajaanin viime kesän kärkimies Michael Ibiyomi palasi Rovaniemelle ja on mukana RoPS.issa lyhyellä sopimuksella antamassa näyttöjä. Nyt peliaikaa tuli vain muutama minuutti lopussa mutta ilman aikaansaannoksia. Säästöistä huolimatta RoPS:illa lienee nyt meriiteiltään Suomen kenttien painavin peluri. Nigerialainen Sani Kaita kun pelasi maansa joukkueessa mm. Pekingin olympialaiset ja on pelannut esimerkiksi Lionel Messin kaltaisia pelureita vastaan. Paria PS Kemin tuoreinta ulkomaalaispeluria, Aubrey Davidia ja Abdoulie Manssallya ei kentällä vielä nähty, mutta kaptreenin nauhaa kantanut kokenut britti Ryan Gilligan on vahva peluri ja virolainen Marek Kaljumäe pelasi palkinnon arvoisesti. Mitään heittopussin roolia en PS Kemille liigaan ala ennakoimaan, joukkueella on eväitä selvästi enempään. Näin vaikka joukkueen monivuotinen ykkösmaalintekijä Billy Ions kesken kauden viime elokuussa lähtikin Seinäjoelle.

Haka uusi sivunsa, heinäkuussa kova viikonvaihde.

Ensi kesäksi jalkapallon kakkoseen nousseelle Kajaanin Hakalle Lapin derbyn isännöinti käytti hyvin. Pallohalliin oli hommattu sähköinen tulostaulu ja pesäpallon kommentoinnista tuttu Miksa Piirainen hoiteli kuulutukset. Kun hallissa ei katsomoita ole niin penkit oli pantu aika lähelle sivurajaa, mutta onneksi siinäkään ei vahinkoja tullut. Haka on avannut uusitut tyylikkäät nettisivut ja joukkueen markkinointiasiat ovat seuran entisen pelaajan, alan ammattilaisen Jouko Palorinteen hoidossa. Haka on jo sopinut kesäksi yhteistyöstä aivan Liikuntapuiston päädyssä olevan Puisto Bowlingin kanssa. Joukkueensa Haka on rakentanut erittäin kajaanilaiseksi ja ikärakenne on varsin nuori. 80-luvulla syntyneitä pelaajia on kolme ja pääosa on vasta 20 ikävuoden kieppeillä. Pelaajia on ringissä peräti 27 ja niinpä kolmosdivariin lähtee ensi kesänä Haka Akatemia, jolloin kaikki saavat peliaikaa. Kakkosdivarissa kun voi yhdessä ottelussa peluuttaa enintään 14 pelaajaa. Kajaanin Haka oli vuonna 1993 hyvin lähellä nousta silloiseen liigaan, silloinkin nuorella itse kasvatetulla ryhmällä jonka pelureista useampi jatkoi myöhemmin ylimmällä sarjatasolla muissa joukkueissa. -Minulla on sellainen tutina, että tässä Hakan nykyryhmässä on kavereita joilla on sama tulevaisuus, ennakoi Jouko Palorinne. Heinäkuun lopussa seura tarjoaa varsinaisen huipentuman. Silloin Kajaaniin tulee kolmatta kertaa brittien suurseuran Liverpoliin valmentajien nuorille vetämä akatemia, lisäksi pelataan junnujen suuri Kajaani Cup ja samaan viikonloppuun on osutettu vielä Kajaanin paikallisderby eli Hakan ja AC Kajaanin ottelu. Hakan toimintamalli sai kiitosta myös liigavalmentajilta. Niinpä RoPS:in Juha Malinen arvioi, että Kajaanissa on eväät ykkösdivisioonaan astii ja nimenomaan omiin nuoriin satsaaminen on oikea tapa. -Ottakaa oppia Sotkamon Jymystä, siellä on tehty juuri niin ja mitä on nyt. Jymyn värit tunnetaan koko Suomessa ja se järveen sukeltelu, Malinen sanoi. Hakan manageri Jarmo Anttonen pääsi sitten sopivasti kuittamaan, että taannoisen selvityksen mukaan Sotkamossa on nyt enemmän jalkapallo- kuin pesäpallojunioreja. Eikä Haka ole siihen osaton.