Jalkapallo ja Urheiluopisto löysivät toisensa.

-Aki Räisänen

Monella kotimaan jalkapallon liigaseuralla on läheiset suhteet lähialueensa urheiluopiston kanssa. Valmennustietoa ja olosuhteita jaetaan.

Esimerkiksi Seinäjoen SJK on "ominut " Kuortaneen urheiluopiston ja Lapissa RoPS on vahvoilla.

Tänään maakunnallisesti toimiva Kajaanin Haka (joulukuussa Palloliiton rekisterissa 315 pelaajaa) kumppaniseuroineen ja Vuokatti Sport eli Vuokatin Urheiluopisto julkistivat yhteistyönsä, jolla nostetaan erityisesti jalkapallon juniorivalmennuksen tasoa.

Haka on tehnyt pitkään ja järjestelmällisesti maakunnalliseksi kasvattamaansa jalkapallotyötä ja nyt tulee seuraava kehitysvaihe.

Puheenjohtaja Jarmo Anttosen mukaan jo tämän kevään aikana Vuokatissa järjestetään neljä maakunnallista ikäkausileiriä ja koko seuralle eli "Hakafamilylle" yhteinen testipäivä.

Hakassa fysiikkavalmentajana toimiva Heikki Suhonen siirtyy kuuden kuukauden pestillä Vuokatti Sportin palkkalistoille.

-Ihannetilanne. Toki nytkin eri ominaisuuksia harjoitellaan, muitta yksittäisiinä palasina ja valmentajat vaihtuvat. Tulevaisuudessa jokaiselle pelaajalle saadaan harjoitteluun jatkuvuutta, harjoituksiin evoluutiota eli hyvä seuranta ja muutoksia tarpeen mukaan, Suhonen kommentoi.

Vuokatti Sport myös futisosaajaksi.

Vuokatti Sportin rehtori Mika Tuonosen mukaan nyt tehdään vastaava avaus jota on opistolla kokeiltu jo hiihdon kanssa.

-Opiston osaaminen, suorituspaikat, testit. Kaikki saadaan tehokkaampaan käyttöön, hän perustelee.

Vuokatissa on urheilun puolella vilkasta "elämää". Areena alkaa nousta, opistolla on parin vuoden sisään korjattu monia tiloja. Uusimpana kohentuu telinevoimistelu.

Kun Sotkamo tunnetaan pesöpallopitäjänä, niin vuonna 2008 tyhjästä juniorijalkapallon aloittanut Hakan yhteistyöseura Juurikkalahden Kiri on kasvanut niin, että kolmena viime vuonna se on liikuttanut jalkapallossa enemmän alle 17-vuotiaita sotkamolaisia kuin pesis.

JuKi.n Harri Heikkinen muistuttaa, että paitsi valmennuksen kehittämisellä nyt solmitulla yhteistyöllä on muitakin ulottuvuuksia.

-Jalkapallossa pyörii Suomessa 135 000 harrastajaa. Jos Vuokatissa nyt valmennus nostetaan kansallisesti hyväksi tunnetulle tasolle niin tuloee joukkueita harjoituisleireille, suoraa matkailutuloa ja kenties jopa lasten harrastusten perässä muuttavia, hän sanoi.

Haasteita toki Kainuussa juniorijalkapallossakin riittää, yhtenä hyvin konkreettisenä lapsi-ikäluokkien nopea pieneneminen.

-Toimintaa pitää suunnata yhä nuorempiin, saada lapset liikkumaan pallon perässä päiväkodeista lähtien. Ja jos joku harrastaja lopettaa pelaamisen niin pitää selvittää syy ja korjata toimintaa, Harri Heikkinen mietti.

Ari Koski vetää Hakan edustustreenejä.


Haka organisoi seuran junioritoiminnan uudelleen vuonna 2016. Silloin aloitti Kati Rintalan puheenjohtama junirijaosto.

Jatkuvaa kehitystyötä on tehty. Kokenut Jouko Nurkkala aloitti viime vuonna juniorien valmennuspäällikkönä ja joukkueiden yhteisapuna on fysiikkavalmentaja Heikki Suhosen ohella kaksi maalivahtivalmentajaa.

Haka tarjoaa nuorille pelaajapolkua, jossa uutena osana on seuran viimevuotinrn pääsy Palloliiton pohjoisen valmennuskeskuksen jopa nelivuotiseen kehittämishankkeeseen.

Valmennuskeskusta vetävä nuorten maajoukkuevalmentaja Juha Malinen on tutustunut niin Hakan kuin Vuokatti Sportsin toimintaa ja tulossa heinäkuussa rehtoriksi Hakan isoon valmennustapahtumaan.

Vaikka juniorit ovat Hakan keskiössä niin seuran edustusjoukkuekin on aloittanut Pallohallissa harjoitukset ensi kesää varten.

Virallista sopimusta ei ainakaan vielä ole, mutta niitä treenejä vetää nyt Ari Koski, joka on toiminut mm. ykkösdivarin AC Kajaanin päävalmentajana.

Hakalla on myös vielä tämän vuoden voimassa yhteistyösopimus liigan SJK:n kanssa eli sen Kajaaniin varusmiespalvelukseen tulevat pelaajat voivat osallistua Hakan harjoituksiin ja mahdollisesti myös pelata Hakan joukkueessa.Vuokatti Sportin rehtori Mika Tuononen signeerasi pallon sopimuksen merkiksi. Hakan puheenjohtaja Jarmo Anttonen odottaa vuoroaan.