Juha Malinen näkee Kainuussa jalkapallopotentiaalia
Julkaistu: 20.02.2023 09.00

Juha Malinen näkee Kainuussa jalkapallopotentiaalia

Juha Malisen työ Kajaanin Hakassa on kirvoittanut yleisössä paljon kysymyksiä. Mitä ihmettä Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen ex-päävalmentaja tekee Kajaanissa? Malisella on siihen selkeä vastaus: ”Kainuu on minulle henkilökohtaisesti tärkeä sielunmaisema. Isäni on kotoisin Kuhmosta ja vietin lapsuuden kesiä usein Kuhmon ja Vuokatin alueella. Minulla on Hakan kanssa jo historiaa takana. Työskennellessäni Palloliiton kehittämisenseurantatyössä, halusin jo viisi vuotta sitten Kajaanin Hakan mukaan siihen prosessiin. Hakan tekemä laaja-alainen seurayhteistyö Kainuun kunnissa on harvinaislaatuista koko Suomessa. Se on kiinnostanut minua ja näiden viiden vuoden aikana, kun olen ollut mukana kehittämisenseurantaprojektissa, olen nähnyt isoja tuloksia. Minun henkilökohtainen tilanteeni, ja Hakan tahtotila antoivat nyt mahdollisuuden tulla mukaan koordinoimaan erityisesti P15 ja P17 ikäluokkien valmentajien kehittämistä.”

Yhteishaku 2023 peruskoulun jälkeisiin opintoihin on alkanut, ja Kajaanin urheilukampuksessa akatemiatoiminta on täydessä vauhdissa.

Kajaanin Haka vastaa VRUA:n jalkapallovalmennuksesta. Kainuun ammattioppilaitokseen ja Kajaanin Lukioon hakevat urheilijat voivat hakea Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian valmennusryhmiin ja osallistua lajivalmennukseen.

Hakan valmennuspäällikkö Karri Hentilän mukaan suurin osa Kajaanin Hakan P15 ja P17 pelaajista hyödyntävät kaikille avointa, Hakan toteuttamaa yläkouluakatemiaa lisäharjoittelussa. Akatemiaharjoituksiin on mahdollista osallistua yläkouluikäisten jalkapalloilijoiden Kajaanin alueelta yli seurarajojen. Hentilä toivoo, että mahdollisimman moni motivoitunut jalkapalloilija valitsisi kajaanilaisen oppilaitoksen yhteishaussa, sillä täällä on hyvä tekemisen meininki. Kajaanin urheilukampuksen tarkoituksena on tukea pelaajia ja heidän perheitään siten, että lajiharjoittelun ja opiskelun yhdistäminen olisi mahdollisimman vaivatonta. ”Meille on tärkeää, että urheilevan opiskelijan kehitystä tuetaan yhteistyössä oppilaitoksen ja perheen kanssa. Hakassa on hyvät mahdollisuudet pelata ja treenata, jos sellaiseen on intohimoa.”

Juha Malinen pitää tärkeänä ajatella aina urheilevan lapsen ja perheen parasta. Menestystä rakennetaan huolehtimalla ihmisestä kokonaisvaltaisesti ja Kajaanin urheilukampuksen toiminta tukee hyvin pelaajan kehitystä ja nuorten pelaajien yksilöllistä pelaajapolkua. Jokaisella motivoituneella ja lahjakkaalla pelaajalla tulee olla tukitoimet sellaiset, että hän voi siirtyä pelaamaan isoille kentille ja jopa ulkomaille saakka. Kun avoimella toiminnalla kehitetään perheen, seuran ja koulun kesken nuorta urheilijaa, pelaajan kunnioitus tekemistä kohtaan kasvaa.

”Nuorten urheilijoiden eteenpäin vievästä pelaajapolusta on Hakalla jo hyviä esimerkkejä, ja näistä hyvistä tuloksista lähdetään pelaajakehitystä jalostamaan ja viemään vielä lisää eteenpäin. Joskus saatetaan miettiä, että miksi kehitetään pelaajia ulospäin seurasta, koska pitäisi vahvistaa omaa seuraa ja joukkuetta. Mutta kun lähdetään kehittämään pelaajaa avoimella ajatuksella, hän saa uusissa seuroissa hyviä kokemuksia ja kehittyessään kantaa ylpeydellä kotiseuran ajattelutapaa mukanaan. Joskus tullaan takaisin pelaajana, joskus valmentajana tai tukijana ja niin edelleen. On tärkeää luoda ilmapiiri, jossa urheilijalla on mahdollisuuksia ja häntä tuetaan. Kaikkihan eivät lähde ulos, mutta tärkein asia on, että kaikki kehittyvät. Silloin kehittyy se oma joukkue ja oma seura sellaiselle tasolle, missä voi ylpeänä pelata.” Malinen summaa.

Malinen on käynyt tutustumassa seuran valmennuspäällikön työhön akatemiavalmennuksessa, sekä ikäkausijoukkueiden valmentajien valmentajakerhoissa. Viime torstaina hän kävi tutustumiskäynnillä Kaukavedessä, sekä akatemiatreeneissä, joihin osallistui mm. Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelevia, sekä Kainuun Prikaatissa asepalvelustaan suorittavia jalkapalloilijoita.

Malinen on käynyt tutustumassa seuran valmennuspäällikön työhön akatemiavalmennuksessa, sekä ikäkausijoukkueiden valmentajien valmentajakerhoissa. Viime torstaina hän kävi tutustumiskäynnillä Kaukavedessä, sekä akatemiatreeneissä, joihin osallistui mm. Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelevia, sekä Kainuun Prikaatissa asepalvelustaan suorittavia jalkapalloilijoita.

Kajaanin Haka ry

Kalliokatu 7 (käynti koivukoskenkadulta)

87100 KAJAANI


Puh. 08 629 870


toimisto@kajaaninhaka.fi

ohjaus@kajaaninhaka.fi